dimecres, 10 de maig del 2017

SUMINAGASHI

El suminagashi o "papel marmoleado" és una tècnica que consisteix a posar tinta a la superfície d'un recipient amb aigua. Aquesta tinta es queda a la superfície i permet fer diverses formes amb diferents tintes i colors, per a després passar al paper, on es queden les formes que la tinta dibuixa sobre l'aigua.
Vaig descobrir aquesta tècnica a mitjans d'aquest curs, i com que pintar amb tinta m'encanta vaig començar a experimentar. A la classe de tècniques la Blanca Palau i jo vam dur a terme un projecte resultant de la nostra pròpia experimentació amb suminagashi.

 Primerament vam començar en format petit, en papers que poden fer-se servir com a punts de llibre. Encara que aquests ja van quedar prou bé, la professora ens va animar a provar en un format més gran. Després d'unes quantes proves hem aconseguit coses molt interessants.
A continuació deixo fotografies d'una sèrie feta amb tinta negra i blava de què estem especialment orgulloses.






Obres en petit format (punt de llibre)



 


Fragments d'algunes de les obres en gran format







dissabte, 6 de maig del 2017

Visita a l'ECIR!

El dia 7 d'Abril, amb motiu de gravar el microreportatge, vam quedar amb el Dani Villanueva a l'Escola de Cinema de Reus, per fer-li l'entrevista.
Vam poder fer-li una entrevista bastant extensa, de la qual només vam poder aproftar dues preguntes per al treball de classe.
No obstant això la resta de preguntes van resultar molt interessants, és per però que ja tenim planejat utilitzar-les en un futur reportatge propi, amb menys limitacions i de caràcter més personal.
En Dani ens va rebre molt amablement, es va interessar per nosaltres i els nostres interessos en el cinema i en l'escola. També ens va mostrar l'escola, decorada amb retalls de revistes on es veu reflectit el treball que aquests han realitzat, i amb els premis: la nominació a l'oscar i als Goya, el diploma de la Palma d'Or entre d'altres. Posteriorment va treure el Goya i el Gaudí d'una vitrina i ens els va deixar agafar... va ser un gran honor que mai oblidarem!



Adéu cinema Palace!!

El passat 5 d'Abril es fa fer un acte per acomiadar el cinema palace, que en l'actualitat ja es troba tancat. Hi va assistir un gran nombre de persones i la sala més gran del cinema, la sala 1es va omplir completament. Hi vaig anar amb la Maite Santacasilda i la Blanca Palau.
Durant l'acte diverses persones dedicades al sector del cinema van pujar a l'escenari per a recordar tot el que aquest cinema ha esdevingut per a la ciutat de Reus.
Per tancar l'acte es va projectar el curtmetratge Marcianos de Marte, de Daniel Villanueva, que hi va estar present i també va parlar-ne una mica.
Així doncs, Marcianos de Marte va ser l'última projecció del cinema, precedida per l'última sessió comercial que ja havia acabat el dia anterior (l'última pel·lícula va ser Beauty and the Beast, de Bill Condon).
En acabar l'acte la gent va sortir i es van repartir les últimes crispetes i refrescs que quedaven. La sala es va buidar i la Blanca i jo vam aprofitar per fer algunes fotografies.



FEC Festival

El dia 1 d'Abril es va fer una sessió especial per als microfilms (el concurs al qual vam participar anteriorment, explicat en una anterior entrada del blog).
Aquesta sessió es va fer a l'Orfeó de reus, i va consistir en la projecció de tots els vídeos participants, a una gran pantalla. Això em va fer bastant il·lusió.
Posteriorment es va fer l'entrega de premis i la sessió de clausura del FEC. No vam aconseguir cap premi (com era d'esperar). El nivell de professionalitat era molt gran i els guanyadors van ser persones amb bastant experiència, així que ens vam quedar amb l'experiència.




*Fotografies extretes de la pàgina del FEC Festival

Vermut amb Juanjo Giménez

El dijous 30 de març es va realitzar una sessió especial del FEC Festival. Aquesta es va anomenar "Vermut amb Juanjo Giménez" i consistia, tal com ho diu el nom, en tenir la possibilitat de gaudir una estona amb el director de Timecode, al Museu del Vermut a Reus.
Hi vam anar la Blanca Palau de la Llave i jo, ja que voliem fer l'entrevista per al microreportatge, o al menys quedar emb ell per a un altre dia. Vam poder parlar amb el Juanjo i grabar la sessió, i vam deixar l'entrevista pendent per un altre dia.





*Fotografies extretes de la página del FEC

dijous, 4 de maig del 2017

MICROREPORTATGE_Activitat 4

Aquest és un Microreportatge realitzat per la Blanca Palau i la Meritxell Blanco. El video parla del curtmetratge TIMECODE, realitzat a l'Escola de Cinema de Reus.
 Vam triar aquest tema per dos motius, per una part per la proximitat que tenim a l'escola, a l'estudiar a Reus, i per l'altre per la curiositat i fascinació que aquest ens produïa, no tan sols per tot el seu reconeixement nacional i internacional, sinó per la història que s'hi amaga darrere.


dilluns, 6 de març del 2017

Micro curtmetratge FEC Festival

El festival europeu de curtmetratges, el FEC, va fer un concurs de Microfilms, en el que un dissabte al matí es dona un objecte. Aquest objecte ha de ser un element important en el microfilm, que només pot durar un minut i s'ha de presentar el mateix diumenge a la nit com a màxim.
 Aquest any l'objecte triat va ser un clip.

La Blanca Palau, la Sandra Bernal i jo ens vam inscriure per fer el curt. Després s'hi va afegir el meu germà, Aritz, i va acabar sent l'actor. Necessitavem algú que no semblés massa adolescent per a separar-nos de la idea de que sóm un grup de gent jove i fem un típic curt de suspens, ell donava el perfil, i jo diria que va funcionar.


diumenge, 5 de març del 2017

PUBLICITAT_Activitat3

El treball realitzat per Blanca Palau de la Llave i Meritxell Blanco Antúnez és un vídeo de publicitat convencional que anuncia el producte “Desdrogón”.
De textos orals n’hi ha uns quants. Al Primer plà, que és mitja curt i descriptiu, es mostra un monòleg del personatge “Pablo Escobar” de la sèrie Narcos. Aquest, tant en aquest pla com en el segon, que és lleugerament contrapicat i a tres quarts (també descriptiu), ens explica la funcionalitat del producte junt amb algunes frases pel qual se l’identifica a la sèrie, com per exemple, “Desdrogón o plomo”.
A continuació tenim una fotografia del producte en qüestió junt amb un jungle de fons que repeteix el nom del producte junt amb una petita cançó.  Aquesta fotografia té la funció d’explicar-nos com és realment el producte, que es mostra amb una angulació lleugerament picada.
L’últim pla és una imatge o fotograma propi dels anuncis de medicaments, amb una veu en off que llegeix l’escrit: “Lee las instrucciones de este medicamento y consulte al Farmacéutico”.
Com a música, tenim el jingle que busca que l’espectador se’n recordi del nom del producte i es quedi també amb la cançó al cap.
El producte anunciat és un medicament que et treu l’adicció de les drogues. El nom Desdrogón surt del prefix ‘des’ i ‘drogón’, fent una negativa a la paraula ‘droga’. La droga de la que se’n parla en concret és la cocaïna, molt present i característica en la sèrie Narcos.
Va dirigit a persones que volen deixar les drogues. No apareix el consumidor, sinó un personatge real, i més conegut actualment gràcies a la sèrie, per tant es tracta d’un anunci redundant. Relacionem a Pablo Escobar amb el món de les drogues, i per tant, amb el producte.
L’anunci està tractat d’una manera còmica i paròdica, i no reflecteix en absolut el món de les drogues, no s’assembla a la realitat. Ens dona a entendre que és molt fàcil deixar l’addicció a les drogues, i amb “Desdrogón” encara més. L'anunci compleix la regla "AIDA".

Aquest anunci tracta el tema d’una manera poc seria a pesar de la gravetat de l’assumpte. Busca deixar en l’espectador una bona sensació perquè obtingui el producte si el necessita.






Procés:


dilluns, 27 de febrer del 2017

Encuentro con Alejandro Amenábar

Aquest any es compleixen 20 de l'estrena de Tesis, la primera peli del director Alejandro Amenábar. Per aquest motiu l'academia de les arts i les ciències cinematogràfiques va organitzar un event, "Encuentro con Alejandro Amenábar" en el que es convidaba al director, que parlaria sobre la seva carrera cinematogràfica, a la sede de l'acadèmia, a Madrid. L'entrada era lliure per tothom i les entrades es repartien el mateix matí de l'event, a les 10, i la xerrada era a les set de la tarda. Quan em vaig assabentar de la notícia, després d'informarme bé, vaig veure que tenia dos problemes: El lloc i el dia. Madrid està molt lluny, i el dia és un Dilluns, que tinc classe. D'alguna manera que segueixo sense comprendre vaig aconseguir convèncer els meus pares per anar-hi, i així va ser.

Després de fer el treball de recerca sobre aquest director, al qual podria considerar un "idol" per a mi en el món del cinema, no podia deixar passar aquesta oportunitat. A més, tenint en compte que triga uns quants anys per a cada pel·lícula i que va estrenar Regressión el 2015, semblaba molt llunyana la idea de poder anar a una estrena en la que ell hi estigués.

Al final vaig poder aconseguir les entrades, i veure'l. Em va fer gracia el fet de saber algunes coses de les que va parlar (anecdotes sobretot) que jo vaig aprendre amb el tdr. Cal dir que va mencionar la nominació del curtmetratge de Reus "Timecode" als oscars, i encara que ara se sap que no ha guanyat, Amenábar va dir en el seu moment que creia que el guanyaría l'oscar.




Finalment vaig poder fer-li una pregunta sobre la mort a les seves pel·lícules, tema del que parlo al treball, i em va fer molta il·lusió.



En acabar em vaig apropar a on ell estaba, em va firmar un DVD de la seva obra i també vaig poder fer-me una selfie amb ell.





Deixaré la ciutat

Per ajudar a un amic amb un projecte de l'institut, el dia 21 de Gener vam anar al port de Salou a grabar. El projecte era per a l'assignatura de català, i consistia a passar un poema a imatges. El poema triat va ser "Deixaré la ciutat" de Joan Salvat Papasseit.

Encara que alguns fragments del video són extrets s'internet, teniem la necessitat de grabar nosaltres algunes parts per unificar el conjunt. El port de Salou ens va semblar el més adient.

A més de grabar vaig fer alguna fotografia amb aquesta temàtica del mar. Hi ha una en especial que m'agrada i em recorda molt a una gran pel·lícula que conec bastant gràcies al treball de recerca, que és Mar Adentro.


Finalment la professora va posar una nota exel·lent al treball, i encara que no és el millor que he fet, estic prou contenta.




(no he pogut penjar-lo amb més qualitat, al menys així et pots fer una idea, ho sento)

Taller de diseny del producte, LCI Barcelona

El dia 26 de Gener, aprofiant que ja hi erem a Barcelona amb l'institut, la meva companya Mar Juárez i jo ens hi vam quedar per acudir a un taller impartit per l'escola de disseny LCI.
Aquest taller gratuït consistia en fer-nos una petita introducció al disseny del producte i a l'escola LCI,  pensat per a futurs estudiants.

Primerament ens van fer una petita xarrada sobre l'escola i el que és el disseny del producte, i després  ens van proposar un exercici: fer prototips o esbossos de possibles cadires només amb una fulla de paper i estissores.

Jo, a diferència de la meva companya, no tinc pensat estudiar disseny. M'hi vaig apuntar només per curiositat i em va semblar una experiència molt positiva.



Barcelona: La pedrera, Santa Maria del Mar i Palau de la Música

El dia 26 de Gener vam anar amb l'institut d'excursió a Barcelona per visitar obres de la selectivitat entre d'altres.
Al matí vam fer una visita guiada a La Pedrera, i a continuació ens vam pasar per l'exterior del Palau de la música catalana per fer una ullada a la façana i les escultures de Miquel Blay.



 





En acabar disposavem d'una mica més d'una hora per dinar i dirigir-nos al MACBA, a on teniem l'altra visita guiada. Uns quants aprofitant el temps lliure ens vam passar per la catedral de Santa Maria del Mar, ja que surt també a la Selectivitat.

Saló del cinema i les sèries

Els dies 27, 28 i 29 de gener va tenir lloc per segona vegada el Saló del Cinema i les series a Barcelona.


Hi vaig poder assistir dos dies, el divendres a la tarda i el dissabte. El Divendres hi vaig anar només per acudir a la xerrada entre Mateo Gil i Ibon Cormenzana sobre la realització d'una pel·lícula que ja habia vist i m'habia agradat molt, Proyecto Lázaro.



El dissabte ja vaig poder estar-hi el día sencer i visitar les diverses exposicions i activitats. Aquest event em va agradar bastant, tenint en compte que és el segon any que es fa, va estar molt bé.

dilluns, 9 de gener del 2017

Exposició "Hitchcock, más allá del suspense"

“Los directores de cine viven con sus películas mientras las están rodando. Son sus hijos. Y todo parece indicar que las películas más emocionantes son realmente artísticas cuando han sido creadas enteramente por un solo hombre”
– Alfred Hitchcock


Aquest Nadal vam aprofitar amb la familia per passar tres dies a Madrid. Un dels motius de l'escapada va ser l'existència de l'exposició del director Alfred Hitchcock, la qual em va agradar molt.

 L'exposició fa un repàs a la seva obra aixì com exemplifica amb fotogrames i fragments de pel·lícules els propis icones del director. Parla de la representació de la dona a les seves pel·lícules, incloent diverses entrevistes i curiositats. També inclou fragments de l'storyboard de films com Psicosis i ilusitracions de maquillatge i vestuari, fins i tot els propis vestits d'algunes pel·lícules.

diumenge, 8 de gener del 2017

Retrat_activitat 2

EXPLICACIÓ DEL PROJECTE

Aquest projecte són dues fotografies autoretrats, amb un mateix fotògraf i model.
Són dos retrats que intenten anar més enllà del convencionalisme propi d’aquest tipus de fotografia, tractant d’explicar més coses a través d’elements presents a la fotografia. Provocar misteris, sensacions i pot ser certes preguntes al igual que quan veiem una persona per primer cop, que fan preguntar-te la intenció i el motiu de l’autor a la par de la seva identitat.

Les fotografies pretenen fer un contrast entre les dues cares d’una persona, entre la llum, la pal·lidesa i l‘obscur, el negre i brut d’una persona. Vol representar a través de dos instants diferents a una mateixa persona, envoltada per uns braços que manipulen i a la vegada consolen, que intenten trencar la separació entre la taca i la llum, la part neta i il·luminada i la part enfosquida. La representació d’uns braços al voltant d’un rostre amb una mirada perduda sota aquesta separació de llum i foscor. Les fotografies són en si mateixes una representació de l’eterna separació entre les parts bones i dolentes d’una persona, en concret de mi mateixa.




La imatge pretén retratar una persona, en aquest cas auto retratar. Es pretén mostrar una persona amb un cert misteri,  dotant-la d’un costat obscur amb taques negres i un altre net i amb una llum resplendent.
Un dels elements en els que primerament ens fixem és en la mirada calmada que es dirigeix a l’espectador. Pot ser té una certa intenció desafiant de jutjar els altres: “aquesta es la meva sincera, obscura i bruta representació, sense robes ni ornaments, amb els meus defectes i parts dolentes. També puc veure els teus”.
Està present el clàssic joc entre llum i ombra. La partició que presenta la cara entre l’il·luminat i el fosc, el pur i l’obscur es complementa amb els girs del revoltós cabell i unes mans que agafen i recorren el rostre. Els braços són elements externs, no pertanyen a la cara però sembla que intenten fer-se amb ella, canviar-la i modelar-la a la seva pròpia voluntat. Podria ser una metàfora de l’efecte transformador que les persones i elements externs ens generen. També queda en l’aire la idea de que les taques negres del rostre són resultat del pas de les mans pel rostre, “les meves parts dolentes les he creades jo amb els meus actes, les meves mans”
El que més s’ha volgut ressaltar és la cara, la mateixa mirada i ulls junt amb els efectes lumínics que hi ha al rostre.
S’ha utilitzat una càmera rèflex, amb un objectiu normal. La velocitat és lenta j que no interessava el moviment, i un diafragma obert junt amb un ISO relativament alt per tenir la llum necessària.
El pla és  mitjà i és expressiu. El punt de vista frontal suposa una igualació amb l’espectador i el reforça la idea de mirada que jutja. “estàs a la mateixa altura que jo, t’estic mirant i jutjant”.
Els braços són elements compositius importants. El rostre o fins i tot el cap és l’element central i principal. El braç dret e des de sota i fa com una carícia al coll, a punt d’arribar al rostre, acció que ens fa pujar la vista cap a la cara. L’altre braç agafa el cap per dalt.
Com a element central de la fotografia està la cara. A la seva dreta es projecta una ombra, darrere de la figura, i just a l’altre costat tenim una forma com de triangle que dibuixa el braç esquerra, un espai bastant inquietant i quasi de les mateixes dimensions que el mateix rostre.
Aquest braç esquerre és també bastant protagonista. Rep la major part d’aquesta llum resplendent, i fa com de connexió entre el cos i la part superior del cap. El moviment dels  braços dóna moviment i inestabilitat contraposada amb aquesta mirada calmada. La gama cromàtica reduïda a una gradació de tons blavosos junt amb blancs i obscurs aporta una sensació de fredor. En contraposició, la mirada de la protagonista humanitza l’escena.





Aquesta segona imatge ens mostra també l’autoretrat de l’autora. Un altre cop la mirada i el rostre són dos elements que s’han volgut destacar.
Els aspectes tècnics són els mateixos a l’anterior fotografia.
El tipus de pla és mitjà i la funció és expressiva. El punt de vista és frontal, encara que la posició del cap i la mirada baixa que presenta la persona dóna a l’espectador una petita sensació de superioritat.
L’expressió i la mirada de derrota junt amb la posició de les mans semblen retratar a algú esgotat, que es deixa portar per les influències externes. Dóna també sensació de solitud. Aquesta mirada fora de camp, perduda, presenta com a una actitud de derrota davant la vida mentre els braços la consolen i la controlen al mateix temps.
La llum ve clarament des de sota i il·lumina majoritàriament la part inferior esquera del rostre junt amb la mà esquerra. La llum defineix i ajuda a mostrar aquesta partició entre l’obscur i el clar, les taques d’un possible passat obscur o accions dolentes que han quedat a la part més obscura del rostre.
Aquest cop la mirada no va cap a l’espectador, sinó fora de camp. És una mirada perduda. Perd la comunicació que tenia l’altra fotografia amb l’espectador, ara és més distant. Ara la fredor que donen les tonalitats blavoses està més present i es major.
En quant a composició, un braç està acariciant la part esquerra del rostre, una mica com si l’estigués intentant consolar. L’altre sembla estar en moviment, i es troba a la part dreta de la cara, la més obscura, i sembla que estigui buscant alguna cosa.
Els braços envolten la persona donant una sensació d’enllaç i recargolament que dinamitza la posició estàtica del cos. Els braços la calmen a la vegada que la manipulen. També està deixada en l’aire la idea de que els propis braços han generat les taques negres, el seu sofriment i part més obscura només generada per ella mateixa. 


IMATGES DESCARTADES I PROCÉS DE CREACIÓ: